Tulokseton laihdutus

”Syön tuskin mitään, mutta en vaan laihdu.” ”Minulla on hidas aineenvaihdunta.”  Näitä lauseita kuulee usein. Väitteet eivät vaan nykytutkimusten valossa pidä paikkaansa.  Sairaalassa New Yorkissa tehtiin tutkimus johon osallistui ylipainoisia henkilöitä.  Kokeessa oli kaksi ryhmää. Ensimmäisen ryhmä koehenkilöt olivat yrittäneet laihduttaa 8-20 kertaa tuloksetta. Toiseen ryhmään kuului niitä, jotka olivat laihduttaneet 1-4 kertaa ja uskoivat voivansa laihtua. Kaikkien koehenkilöiden aineenvaihdunta mitattiin. Kokeet osoittivat että laihtumattomuuttaan valittavilla ei ollut yhtään se hitaampi aineenvaihdunta kuin muillakaan ihmisillä.

Molempien ryhmien henkilöitä pyydettiin itse arvioimaan kuinka paljon he söivät ja liikkuivat. Ensimmäisen ryhmän henkilöt söivät todellisuudessa 47% enemmän  ja liikkuivat 57% vähemmän kuin mitä he itse arvioivat. Toisen ryhmän henkilöt olivat paljon realistisempia. He arvioivat syömisensä pieleen vain 19% todellisesta ruuan määrästä ja liikunnan 30% pieleen todellisesta määrästä.

Tutkijat korostavat että koehenkilöt eivät valehdelleet tahallaan, vaan he vain ”unohtivat” syöneensä.  Heidän on vaikea arvioida realistisesti syömistään ja liikkumistaan.  He uskovat syövänsä vähemmän ja liikkuvansa enemmän mitä he tekevät.  Näyttää siltä että laihtumattomuus on enemmän psyykkinen kuin aineenvaihdunnallinen ongelma.

Kannattaa siis pitää ruoka- ja liikuntapäiväkirjaa, niin ei pääse kumpikaan asia ”unohtumaan”.

Mainokset

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: