Leikkuulauta – puu vai muovi?

Jo kauan on mainostettu että puinen leikkuulauta kannattaa vaihtaa muoviseen, jos haluaa välttyä ruokamyrkytykseltä. Väite perustui siihen että mikrobit eivät kykyene elämään muovipinnalla. Asiasta tehtiin tutkimus ja kas kummaa…

Wisconsinin yliopistolla testattiin leikkuulautoja. Puisille ja muovisille leikkuulaudoille levitetiin mahatautia aiheuttavia bakteereita kuten Salmonellaa ja Listeriaa. Molemmat lautatyypit saivat saman määrän bakteereita. Kolmen minuutin kuluttua bakteerimäärä oli sama muovisella leikkuulaudalla, mutta bakteerit olivat vähentyneet puisella laudalla. Ero oli jopa 99,9% osassa kokeista.  Toisessa kokeessa bakteerien annettiin muhia leikkuulaudoilla yön yli huoneenlämmössä. Bakteerit olivat lisääntyneet muovisella laudalla, puisella leikkuulaudalla ei ollut lainkaan bakteereita.  

Tulos: puu tappoi bakteerit, muovi ei.  Ilmiölle ei ole löytynyt selitystä. Tutkijat arvelevat että puisen leikkuulaudan huokoset vangitsevat bakteerit ja tukehduttavat ne bakteereja tappavilla aineilla.

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: