Gluteiiniton vehnä kehitteillä

Joitakin vuosia sitten keksittiin että vehnän gluteiini aiheuttaa keliakiaa sairastaville immuunivasteen. Keliaatikot eivät siis voi syödä vehnään, sen vuoksi että tämä proteiini (gluteiini) vahingoittaa heidän ohutsuolensa suolinukkaa, mistä seuraa se, että muukaan ruoka ei imeydy kunnolla.
Tällä hetkellä ainoa vaihtoehto on gluteiiniton ruokavalio koko loppuelämäksi, jotta suolinukka säilyisi. Tutkijat ovat sittemmin keksineet että eräs peptidi, joka muodostaa  pienen osan gluteiinimolekyylistä aiheuttaa tämän immuunivasteen. Siitä innostuneena mietitään miten kehitellä vehnälajike, jossa ei tätä peptidiä olisi. Sen pitäisi teoriassa olla mahdollista. Silloin myös ne henkilöt, jotka muuten ovat yliherkkiä vehnälle voisivat sitä käyttää.

Advertisements

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: