Sisäänkasvanut varpaankynsi

Usein sanotaan että varpaankynsi alkaa kasvaa sisäänpäin jos se leikataan väärin.  Mistä kasvava kynsi tietää, varsinkin kun sen sanotaan olevan kuollutta ainesta (keratiini) mitä sen loppupäässä tapahtuu? Eihän hiuksetkaan tiedä kun niiden latvoja leikataan miten niiden pitäisi kasvaa. Siispä kyntesi ei varmaankaan ole alkanut kasvaa sisäänpäin leikkaamisen takia.

Yleisin syy on kynnen muodossa, joka saattaa olla perinnöllisesti hieman tavallista kaarevampi ja kun ikää tulee kynnellä on tapana muuttua kovemmaksi ja iholla taas pehmeämmäksi ja ohuemmaksi.  Mikä aiheuttaa sen että kynsi painuu helpommin syvälle ihoon eli arkikielessä ”lihan sisään”. Asiaa voi pahentaa, jos kynsi saa vamman, irtoaa tai repeää. Tälläinen tapaturma voi aiheuttaa kynnen kasvualuelle vaurioita ja saa kynnen kasvamaan sisäänpäin.

Toinen yleinen syy kynnen sisäänpäin kasvamiselle on liian kapeat ja/tai korkeat kengät, jotka pakottavat kynnen väärään muotoon. Jopa liian tiukat sukat voivat olla syynä tai liian matala kengän kärki, joka painaa kynttä alaspäin. Myös liian pienet tai suuret kengät voivat aiheuttaa kynsiongelmia.

Sisäänpäin kasvaneen varpaankynnen kanssa ei kannata jäädä pitkiksi ajoiksi tuskailemaan. Parasta on marssia ensin jalkahoitajan juttusille.  Kynteen voidaan asentaa jousi, joka nostaa sisäänpäin kääntyvän reunan takaisin normaaliasentoon.  Jousta pidetään kynnessä kunnes kynnen asento on muuttunut, riippuen kynnen kasvutahdista voi viedä useista kuukausista vuoteen. Kun kynsi kasvaa, jousen paikkaa siirretään.

Jos tästä jousihoidosta ei ole apua ja vaiva uusii hyvin pian. Sisäänpäin kasvaneeseen kynteen voi lääkäri tehdä pienen operaation. Kynnen kasvualueelta kynnen juuresta (matrix) poistetaan kasvusoluja, jolloin kynnestä tulee kapeampi ja se ei painu niin helposti sisäänpäin. Lääkärin tulee kuitenkin olla huolellinen, muutoin kynnen reunaan voi jäädä kasvamaan piikkimäinen ”pikkukynsi”. Tämä operaatio jättää aina arven.

Kiilamaisen palan leikkaaminen kynnen reunasta ei yleensä ole pysyvä apu, mutta helpottaa kun vaiva on pahimmillaan. Samoin helpottaa kynnen reunan alle laitettava pieni copoline-vanunauha.

Jos kynsi on paksuuntunut ja kasvaa sisäänpäin. Ensin on hoidettava paksu kynsi ohuemmaksi, muuten kynnen oikaiseminen ei onnistu pysyvästi. Kynnen paksuus voi johtua sienitaudista, psoriasiksesta, huonosta verenkierrosta varpaissa tai vammasta kynnen kasvualueella.

Avainsanat:

2 vastausta to “Sisäänkasvanut varpaankynsi”

 1. Pekka Huppunen Says:

  Ei nynnyhoidot auta, tämä minun minäitte hoito auttaa.

  • luovataito Says:

   Niinpä, nynnyhoidot eivät auta. Joskus minäitte hoidolla vaan on todella vakavat seuraukset. Olen nähnyt liian paljon kuolioon joutuneita varpaita ja varpaita, joita on jouduttu poistamaan amputoimalla minäitte-hoitojen takia. Pahin tapaus on ollut kun koko jalka on jouduttu amputoimaan sen takia että minäitte-hoitaja meni kaivelemaan sisäänkasvanutta kynttää ja kynnen alle kehitty märkätulehdus, josta seurasi verenmyrkytys ja kuolio, joka levisi koko jalkaan. Tiedän myös tapauksia, joissa minäitte-hoitaja on kuollut aiheuttamaansa verenmyrkytykseen. Älä siis kaivele itse kynttäsi, vaan mene ensin HYVÄLLE jalkahoitajalle ja jos siitä ei ole apua, sitten HYVÄLLE lääkärille.
   Sisäänkasvaneen varpaankynnen hoito on parasta jättää ammattilaisella, joka tekee hoidon steriileillä välineillä ja puhtaissa olosuhteissa. Hyvän hoidon jäljiltä sisäänkasvanut varpaankynsi ei enää ole vaivana. Ihan oikeasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: