Sieni-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi on tuttu, mutta entäpä trehaloosi-intoleranssi? Sienet ovat terveellisiä ja laihduttajille hyvää ravintoa, mutta on ihmisiä, joiden suolisto ei pilko sienisokeria eli trehaloosia. Joka kymmenenneltä suomalaiselta puuttuu ohutsuolesta trehaloosia pilkkova entsyymi trehalaasi. Näille ihmisille sienet ovat samaa mitä laktoosi on laktoosi-intoleranssista kärsiville. Sienet aiheuttavat heille vatsavaivoja, vatsan turvotusta ja ripulia. Mikäli sieniä haluaa intoleranssista huolimatta nauttia on hyvä napata 1-2 laktaasientsyymi-maitohappobakteerikapseliä ennen ateriaa. Helpottaa myös sieni-intoleranssia.
Sieniallergia taas on paljon harvinaisempi sairaus.

Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,

2 vastausta to “Sieni-intoleranssi”

 1. Kitruk Says:

  Taisi tulla ajatusvirhe, tai muuten vaan desimaalivirhe tuohon trehaloosi-intoleranssin yleisyyteen: suomalaisista n. 1 prosentilla (joka sadas) arvellaan olevan se. Sensijaan grönlantilaiset pääsevät lähelle tuota mainitsemaasi kymmentä prosenttia (joka kymmenes).

  Ja miten loppujen lopuksi lie tuon laktaasientsyymin kanssa avuntuojana: se pilkkoo laktoosia, eli maitosokeria. Trehaloosia (sienisokeria) puolestaan pilkkoo trehalaasi-entsyymi. Ja se siis puuttuu n. 1 prosentilta suomalaisista ja aiheuttaa trehaloosi-intoleranssin. Mm. minulle.

  • luovataito Says:

   Miten yleistä trehaloosi-intoleranssi Suomessa todella on? Suomessa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan edes maistaneet sieniä tai eivät vaan syö niitä. On täysin mahdotonta sanoa tarkkaa määrää trehaloosi-intolerantikoista, se voi olla mitä tahansa 1-10% välillä tai vielä paljon enemmänkin. En ole koskaan käynyt Grönlannissa, joten en ota kantaa tähän asiaan.
   Oletko muuten koskaan katsonut laktoosin ja trehaloosi molekyylikaavaa? – Molemmilla on se on ihan sama C12H22O11.
   Kaikilla tuntemillani trehaloosi-intoleranssista kärsivillä laktaasientsyymi jostain syystä toimii vatsavaivoja estävästi, jos se nautitaan vähän ennen sieniateriaa. Valitettavasti tämä entsyymi (laktaasi) ei auta trehaloosi-intoleranssista kärsivien alkoholi-intoleranssiin. Hiivassa, jota käytetään alkoholijuomien valmistamiseen on myös trehaloosia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: