Mitä tapahtuu jos syö pilaantunutta kalaa?

Talvisten sähkökatkojen aikana ja muutenkin, jos jääkaappilämpötila nousee liian korkeaksi kalalle käy kehnosti.
Siksi kala kannattaa aina syödä mahdollisimman pian kalastuksen jälkeen.
Pilaantunut kala haisee epämiellyttävälle ja maistuu pahalta.
Jos kalaa ei ole säilytetty riittävän kylmässä siihen alkaa muodostua histamiinia ja voi seurata histamiinimyrkytys. Oireita ovat punoitus suun ympärillä ja kaulalla, jonkun ajan kuluttua ripuli, päänsärky ja/tai oksentelu.
Pilaantuneesta kalasta voi saada myös botuliinimyrkytyksen. Näköhäiriöt ja nielemisvaikeudet ovat ensioireita, sitten seuraa hermojen ja lihasten lamaantumista. Kun myrkky pääsee verenkiertoon ja lamauttaa lisää elimistön toimintoja seurauksena on kuolema.
Kalassa olevat öljyt myös härskiintyvät helposti. Siitä seuraa että kalan väri muuttuu tummemmaksi ja haju härskiksi.
Pilaantunut kala on harmaa, silmät ovat vajonneet kalan päähän ja pupillit ovat sameat. Kiduksissa on limaa ja ne ovat hailakat. Kalan pinta on kiilloton ja limainen. Kala haisee ammoniakille. Kalan liha on pehmeää. Älä osta tälläistä kalaa!

Jos olet saanut  listerian on hyvin todennäköistä että et saanut sitä kalasta, sillä  Listeria monocytogenes -bakteeri aiheuttaa listerioosia, joka on nautaeläinten infektiotauti. Se voi levitä myös ihmiseen suoraan sairaasta eläimestä, mutta useimmin ruuan välityksellä. Tartunnan lähteinä toimivat tuorejuustot, valmissalaatit, pateet, pastöroimaton lehmän tai vuohen maito tai huonosti kypsytetty liha. Listeria-bakteeri kestää jääkaappisäilytystä hyvin, joten jääkaapissa se oikein viihtyy. Tauti on vaarallinen raskaana oleville naisille, sikiölle ja vastasyntyneelle. Myös immuunikadosta kärsivät (AIDS, syöpäpotilaat) ja vanhukset ovat vaaravyöhykkeessä. Oireet ovat flunssan kaltaisia, mutta voivat johtaa aivokalvontulehdukseen, verenmyrkytykseen ja keuhkonkuumeeseen.

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: