Miksi vihreitä perunoita ei saa syödä?

Äiti tai mummo on saattanut tästäkin varoittaa: Jos peruna vihertää, se laitetaan kompostiin, sitä ei syödä.  Kun peruna ei viherrä sen voi syödä.
Vihreä väri kertoo että perunassa on liikaa solaniinia, joka on myrkyllinen glykoalkaloidi suurina pitoisuuksina, jo 2-5 mg/kg aiheuttaa ihmiselle myrkytysoireita ja 3-6 mg/kg annokset ovat tappavan myrkyllisiä.
Myrkytysoireita ovat huonovointisuus, ripuli, oksentaminen, vatsakrampit, polttava tunne kurkussa, sydämen rytmihäiriöt, pääkipu/päänsärky ja sekavuus. Harvinaisempia ja vakavampia oireita ovat hallusinaatiot, tajun menetys, kuume, keltatauti ja hypotermia. Yleensä oireet ilmenevät 8–12 tuntia solaniinin saannista.
Älä siis syö vihreitä perunoita.
Jos ostat perunat kaupasta, katso että ne eivät ole vihreitä. Pestyt perunat muovipussissa kaupan hyllyllä vihertyvät valon vaikutuksesta helpommin, kuin multaperunat, jotka eivät ole alttiina valolle laarissa. Säilytä perunoita kotona valolta suojattuna ja viileässä.

Älä syö vihreitä perunoita missään muodossa!
Säilytä perunat aina valolta suojattuna, pimeässä ja viileässä.

Avainsanat: , , , , , , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: