Viha

Monet asiat saavat tuntemaan vihaa. Viha on siinä mielessä vaikea tunne, että se johtaa helposti fyysiseen väkivaltaan ja lyömiseen. Jos olet saanut neuvon että viha pitäisi purkaa fyysiseen toimintaan (tyynyn tai nyrkkeilysäkin hakkaaminen) ajan kanssa tämä kuvio johtaa siihen että purat vihasi lyömiseen. Tulet vihaiseksi – lyöt – tulet vihaiseksi – lyöt jälleen. Aivot ja keho oppivat sen,  mitä niille opetetaan.
Lyömisen sijaan. Tee päinvastoin. Älä lyö. Yritä löytää vihan toinen puoli. Mieti mistä viha sai alkunsa. Mieti tunnettasi ja miten se kehittyi. Mikä sai sinut vihaiseksi?
Kun huomaat vihantunteen nousevan. Huomaat miten se vaikuttaa kehoosi. Kun olet oikein vihainen, koko kehosi on vihainen ja se johtaa helposti fyysiseen purkaukseen. Tavalla tai toisella.
Aluksi voi olla vaikea rauhoittua ja ottaa rauhallisesti. Keskity kuitenkin hengitykseesi ja kehoosi. Yritä toimia täysin toisin kuin tähän asti. Ajattele vihasi pois, keskity hengittämiseen. Keskity siihen että saat kehosi rauhoittumaan, mieli rauhoittuu myös, kun kehosi on rauhallinen.
On asioita mitä voi muuttaa ja asioita, joita ei voi muuttaa. Yritä erottaa ne toisistaan. Kun rauhoitut huomaat että ajattelu helpottuu. Menneet asiat ovat niitä, mitä ei voi muuttaa, niiden kohdalla on kaksi vaihtoehtoa: antaa anteeksi tai unohtaa. Niin kauan kun vihassa on kiinni, ei voi tehdä kumpaakaan. Kun päästää irti, ajattelumaailma alkaa muuttua. Prosessi voi olla hidas, jos on tottunut kantamaan vihaa. Ensimmäinen askel vihasta pois on otettu, kun tunnistat mistä vihasi kumpuaa.
Mitä tulee nykyisiin asioihin. Monet ihmiset ja tilanteet voivat olla sellaisia että ne nostavat vihantunteita. Mieti saiko joku menneisyyden asia vihan nousemaan vai johtuuko se pelkästään nykyisestä tilanteesta? Mieti voitko hoitaa asian rakentavasti. Menneisyyttä et voi muuttaa. Nykyisyys on sellainen minkälaiseksi sen teet.
Kun vihan saa aisoihin, tulee tilaa rakkaudelle ja muille hyville tunteille. Prosessi ei aina ole helppo, joskus puhuminen auttaa asiaa. Unohda kuitenkin sanat ”ei koskaan” ja ”aina”. Ne eivät johda mihinkään. Anna itsellesi mahdollisuus muuttua. Voit muuttaa vain itseäsi ja suhtautumistasi asioihin. Muut ihmiset ovat sellaisia kuin ovat.

Avainsanat: , , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: