Glaukooma, viherkaihi ja silmänpainetauti

Tässä on taas yksi tauti, jolla ei ole juurikaan oireita, mutta silti on kysymyksessä vakava sairaus. Yleisimmin tauti iskee vanhuksiin eli yli 40-vuotiaisiin (hmmm! tulipas vanhuus äkkiä). Tauti voi kuitenkin tulla missä iässä tahansa ja kenelle hyvänsä. Pahimmassa vaarassa ovat likinäköiset, diabeetikot ja henkilöt, joilla on matala verenpaine.
Taudista on kaksi muotoa äkillinen ja hitaasti etenevä. Äkillisesti alkava tauti antaa oireita kuten silmän punoitus (usein vain toinen silmä), päänsärky, kuume, pahoinvointi. Hitaasti etenevä on oireeton ja saattaa edetä kaikessa rauhassa kunnes näköhermo on pysyvästi vaurioitunut. Kun tauti on jo jonkin aikaa edennyt voi ilmetä oireitakin, kuten näön hämärtymistä, päänsärkyä ja sateenkaarimaisia renkaita valonlähteen ympärillä. Kun tauti ehtii pitemmälle näkökenttä alkaa kaveta, kunnes katoaa kokoaan.
Vaikka silmissäsi ei olisi mitään varsinaista ”vikaa” on siksi hyvä käydä silmälääkärillä tarkistuttamassa silmänpaine, näkökentän laajus ja näköhermot säännöllisesti. Silmälääkäri on koulutettu havaitsemaan tauti jo varhaisvaiheessa ja se voidaan pysäyttää, jos havaitaan ajoissa. Jos tauti on edennyt jo pitkälle on aika turvautua laserleikkaukseen.

Avainsanat: , , , , , , , , , , ,

2 vastausta to “Glaukooma, viherkaihi ja silmänpainetauti”

 1. Soini Kettunen Says:

  Hei!
  Kävin syyskuun 2010 alussa Kouvolan Silmäaseman silmälääkärillä ja hän totesi viherkaihin alkuasteen oelvan oikeassa silmässä. Ei kuitenkaan määrännyt mitään lääkettä tai toimenpidettä asian osalta vaan totesi että on hyvä käydä tarkastuksessa 2 vuoden pästä.

  oike asilmän kuva on jonkin verran suurempi kuin vasemman ja tämä haittaa näköä ja etenkin autolla ajoa!
  Onko tämä oikeaa lääkärin toimintaa? Jos havaitaan aluksi joki sairaus, eikö silloin voitais se helpoiten estää jollain toimenpiteillä eikä laskea liian pitkäll!
  Onko teidän milestä mitään tehtävissä tällä hetkellä?

  • luovataito Says:

   Hei! Asiassa on kaksi vaihtoehtoa, joko silmälääkärisi on oikeassa tai sitten hän on väärässä. Asian varmistamiseksi voi olla hyvä kysyä toisenkin silmälääkärin mielipide asiasta, koska näyttää siltä että asia haittaa normaalia elämääsi. Hoitomahdollisuuksia on monia: silmätipat, tabetit, leikkaus, riippuen tapauksesta ja tilanteesta. Säännölliset tarkastukset taudin toteamisen jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: