Anteeksipyytämisen vaikea taito

Anteeksi! Olen pahoillani!
Nämä ovat vahvoja sanoja, mutta silti niin vaikeita sanoa.
Rehellinen ja täydestä sydämestä tuleva anteeksipyyntö voi kuitenkin saada paljon hyvää aikaan. Se voi korjata suhteita, lopettaa vihanpidon, paikata haavoittuneen ylpeyden, parantaa särkyneen sydämen jne. Puhumattakaan siitä että anteeksipyynnöllä on voima laskea stressitasoja ja parantaa fyysistä hyvinvointia.
Mitä tulee anteeksipyytämisen välttelyyn, niin….se kertoo ihmisestä paljon. Monissa maissa sitä pidetään pahana luonnevikana. On kuitenkin tilanteita, joissa ei pidä pyydellä anteeksi. Siitä myöhemmin.

Milloin sinun on pyydettävä anteeksi?
Silloin kun loukkaat jotakuta teollasi, sanoillasi tai muulla tavoin. Voit esim. sanoa tekeväsi jotain ja unohdat sen ja teetkin jotain muuta. Jätät tämän toisen ihmisen ikävään asemaan. Voit vahingossa särkeä toisen omaisuutta. Yleensä toinen ihminen suuttuu. Tilanteita, joihin anteeksipyyntö sopii on monia ja niitä tapahtuu koko ajan pitkin päivää.
Anteeksipyynnössä on kolme vaihetta:

  • kadut tekoasi
  • otat vastuun itsestäsi ja teostasi 
  •  olet valmis korjaamaan tilanteen

Aloita pyytämällä anteeksi, kerro sitten mitä aiot asialle tehdä ja kerro miten aiot korjata tilanteen.

Milloin kummankin osapuolen on pyydettävä anteeksi?
Jos näyttää siltä että vikaa on molemmissa on molempien syytä pyytää toisiltaan anteeksi. Voit tehdä sen samoin kuin olisit vain itse väärässä tai haastaa toisenkin pyytämään anteeksi. ”Luulen että olemme molemmat anteeksipyynnön velkaa toisillemme, ja aion aloittaa sanomalla että kadun sitä mitä tein väärin.” Muista että sinun täytyy todella katua asiaa omalta osaltasi ja olla valmis antamaan anteeksi myös toiselle osapuolelle.
Joskus käy niin että toinen osapuoli ei ole valmis myöntämään syyllisyyttään, eikä katumaan. Hän saattaa olla myös niin uppiniskainen että ei ota vastaan sinun anteeksipyyntöäsi eikä anna sinulle anteeksi. Älä lannistu tästä. Olet yrittänyt parhaasi. Voit vain toivoa että toinen leppyy ajan myötä ja tulee toisiin aatoksiin.
Ole silti tyytyväinen siihen että sinä sait anteeksipyydettyä ja osasit asettua toisen asemaan niin paljon että ymmärsit tehneesi väärin häntä kohtaan.

Milloin ei ole hyvä pyytää anteeksi?
Älä koskaan pyydä anteeksi, jos sinusta tuntuu että et ole tehnyt mitään väärää. Muista että sinun täytyy olla täysin varma siitä että olet oikeassa. Jos vähänkään epäilyttää että olet tehnyt jotain väärää, pyydä anteeksi.
Älä myöskään pyydä anteeksi jos toinen henkilö ahdistaa sinut nurkkaan ja vaatii anteeksipyyntöä kovin sanoin. Hän haluaa vain nöyryyttää, eikä ole kiinnostunut anteeksiantamisesta.
Joskus on myös syytä myöntää tekonsa ja selittää miksi ei pyydä anteeksi. Joskus taas on hyvä olla vain hiljaa. Kun kaikki on sanottu, anteeksipyyntö ei aina paranna tilannetta. Joskus on hyvä odottaa kun liian kuumina käyvät tunteet viilenevät ja pyytää anteeksi rauhallisessa mielentilassa.

Anteeksipyyntö on voimakas teko sekä anteeksipyytäjälle että anteeksiantajalle. Anna anteeksi ja unohda. Pyydä anteeksi ja kevennä sydäntäsi.

Mainokset

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: