Sydäntaudit ja perinnöllisyys

Noin 80%:lla ihmisistä, joilla on ollut sydänkohtaus on ihan sama kolesteroliarvo kuin ihmisillä, jotka eivät saa sydänkohtausta.
Mitä tulee riskitekijöihin kuten tupakointiin, korkeaan kolesteroliin, korkeaan verenpaineeseen ja diabetekseen, niin riski on 50% luokkaa.
80%:lla ihmisistä, joilla on sydänsairaus on metabolinen oireyhtymä, ei korkeaa kolesteroliarvoa.

Tämä ei tarkoita sitä etteivätkö korkea kolesteroli ja korkea triglyseridiarvo ole riskitekijöitä. Ne ovat sitä edelleenkin. Lisäksi on tullut uutta tietoa mikä edesauttaa sydäntautien kehittymistä:

  • Noin 20%:lla naisista, joilla on ollut sydäntauti ennen vaihdevuosi-ikää on korkea LDL-kolesteroli.
  • Ihmiset, joilla on matala HDL 2b -kolesterolitaso, vaikka muut HDL-kolesteroliarvot ovat normaalit saattavat tehdä itselleen hallaa jos siirtyvät vähärasvaiseen ja sokeripitoiseen ravintoon.
  • Noin 34%:lla ihmisistä, joilla on ollut sydänkohtaus on korkea lipoproteiini-a -taso.
  • Noin 10%:lla ihmisistä, joilla on ollut sydänkohtaus on korkea homokystiini-taso.

Monet näistä piirteistä ovat perinnöllisiä. Siksi on tärkeää tarkkailla muitakin tekijöitä kuin korkeaa kolesterolia ja trigyseridejä, jos suvussa on sydäntauteja. Riskisi on korkea jos isäsi on saanut sydänkohtauksen ennen 50 ikävuottaan tai äitisi ennen 60 ikävuottaan.

Mainokset

Avainsanat: , , , , , , , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: