Virtsankarkailu kuriin

Virtsankarkailu eli inkontinenssi voidaaan karkeasti jakaa kahteen ryhmään ponnistuksessa tapahtuvaan ja rakon toimintaan liittyvään.
Ensiksimainittu tarkoittaa että virtsaa karkaa kun aivastetaan, yskäistään, nauretaan tai nostetaan jotain painavaa esinettä. Syynä tähän on yleensä lantionpohjan lihasten heikkous. Lantionpohjaa rasittaa ylipaino, raskaus, synnytykset ja raskas työ. Myös lantionpohjan lihasten käyttämättömyys ja liikunnan laiminlyöminen aiheuttavat lantionpohjan pettämisen. Osa lääkkeistä (lihasrelaksantit) saattaa aiheuttaa virtsankarkailua.
Rakon toiminnan häiriöön liittyvä virtsankarkailu tarkoittaa sitä että virtsa karkaa ilman varoitusta. Tunnetta siitä että täytyisi päästä tyhjentämään rakkoa ei tule tai tunne tulee samalla kuin virtsa karkaa. Yleensä syynä on ärtynyt rakko, joka taas johtuu kroonisista virtsatietulehduksista, estrogeenin puutteesta vaihdevuosien jälkeen, diabeteksestä, MS-taudista, lääkkeistä, aivoverenkierron häiriöistä, dementiasta, kasvaimista virtsarakossa.
Selvitä ensin vaivan syy ja pyri poistamaan se. Voit tehdä itse asian hyväksi hyvin paljon. Jos olet ylipainoinen – laihduta. Opettele tuntemaan lantionpohjan lihaksesi ja harjoita niitä. Joskus tarvitaan leikkaushoitoa tai lääkitys. Aina nekään eivät auta.

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: