Paasto – vanhan ajan detoxia

Paastota voi monella tavalla. Osa tavoista on suorastaan haitallisia, osalla on terveysvaikutuksia, varsinkin jos elintavat ja ruokailutottomukset eivät ole olleet sieltä terveellisemmästä päästä. Ennen paaston aloittamista on hyvä keskustella lääkärin kanssa, varsinkin jos sinulla on paljon lääkitystä ja/tai vakavia sairauksia. Paasto ei sovi kaikille.
Paastolla on uskonnolliset juuret. Monien uskontojen piiriin tapa paastota kuuluu edelleenkin. Paaston aikana joko pidättäydytään kiinteästä ravinnosta kokonaan tai syödään tavanomaista kevyemmin ja yksinkertaisemmin. Paastoon liittyy myös mietiskely, hiljentyminen ja itsetutkiskelu. Oman elämäntilanteen pohtiminen.
Nykyihmiselle sopivin paastomuoto lienee viikon mittainen mehupaasto ja niille kiireisemmille, jotka eivät ennätä mietiskellä riittää ruokavalion keventäminen viikoksi. Samoin ihmisille, jotka eivät sairauden tai muun syyn takia pysty noudattamaan mehupaastoa. Aloittelijoille sopii valmiit paastopaketit, joissa on kaikki tarvittava.
Mehupaasto ei tarkoita sitä että juodaan pelkkää sokerimehua viikko ja se on siinä, vaan elimistö totutetaan paastoon 2-3 päivän mittaisella siirtymisajalla. Siirtymisaikana ravintoa kevennetään ja jos suoli on toiminut normaalisti, suolihuuhtelu on turha. Jos taas vatsa ei toimi on parasta aloituspäivien aikana käydä suolihuuhtelussa, muuten seuraa päänsärkyä ja huonovointisuutta, kun elimistö imeyttää itseensä suoleen jääneet myrkyt.
Kun päästään varsinaiseen paastovaiheeseen kiinteän ravinnon nauttiminen loppuu 3-4 päiväksi. Nestettä nautitaan sitäkin enemmän. Tuoreiden kasvis- ja hedelmämehujen lisäksi juodaan puhdasta vettä, yrttiteetä, kasvislientä. Jos palelua esiintyy lämmin vesi, kuuma yrttitee ja kuuma vähäsuolainen kasvisliemi helpottavat oloa. Nestettä tulisi päivän mittaan nauttia pieninä annoksina noin 2-4 litraa, riippuen siitä kuinka isokokoinen ihminen olet.
Kun paastosta palataan takaisin normaaliravintoon, se tapahtuu 2-3 päivän totuttelujaksolla, eli aloitetaan syömällä kevyttä helposti sulavaa kiinteää ruokaa ensin. Paasto on hyvä tapa aloittaa terveempi elämä. On sitten tarkoitus ryhtyä pudottamaan painoa, siirtyä kasvisruokaan tai muuten vaan keventää ruokavaliotaan.

Mitä elimistössä tapahtuu paaston aikana?
Elimistö pääsee kaipaamaansa lepoon. Maksan ei tarvitse enää käsitellä rasvaa ja proteiinia, ympäristömyrkkyjä, lisäaineita, alkoholia, lääkkeitä jne.. Runsaat nestemäärät huuhtelevat munuaisia ja virtsateitä, joten kuona-aineet ja bakteerit poistuvat. Nestemäinen ravinto päästää myös suoliston lepoon. Suolistobakteerit pääsevät uusiutumaan, varsinkin jos paastomehusi ovat maitohappokäytettyjä. Suoliston limakalvot saavat aikaa parantaa itsensä. Elimistön happo-emästasapaino muuttuu, happamuus vähenee kun lihaa ei nautina. Elimistö saa tarvitsemiaan vitamiineja, kivennäisaineita ja hivenaineita tuoremehuista.

Avainsanat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: