Vatsahaavaisen ruokavalio

Vatsahaavan saa jos on kiireinen, tupakoi ja viettää epäsäännöllistä elämää. Vatsahaavan voi saada vaikka ei tekisi mitään edellämainittua, jos huono tuuri käy. Elintapoja voi yrittää muuttaa, helikobakteerin häätää, mutta omaa luonnettaan on hankalampi mennä muuttamaan. Monet joutuvatkin opettelemaan yhteiseloa vatsahaavansa kanssa, joka aika ajoin uusii.
Vatsan ei ole hyvä olla tyhjillään, liian täyteenkään ei sitä ole hyvä syödä. Periaatteessa useat pienet ateriat ja välipalat 1½-2 tunnin välein saattavat auttaa asiaa. Mitä tahansa ruokaa ei voikaan syödä, vatsa ärtyy. Paistetut ja käristetyt ruuat on syytä unohtaa, ja siirtyä keittämisen ja hauduttamisen puolelle. Runsaskuituinen ruoka voi myös ärsyttää. Hyvin kylmät ja kuumat ruuat voivat myös ärsyttää. Rasvainen liha, sipuli, juustot, kaali, kokojyväleipä, kypsentämättömät vihannekset, paistettu kananmuna, pikkelsit, paprika ja pippurit putoavat myös ruokavaliosta pois.
Mitä sitten voi syödä? Tämä selviää melko pitkälti kokemusperäisesti. Melko monet voivat syödä linnunlihaa, kalaa, salaatteja, keitettyjä kasviksia, kypsennettyjä hedelmiä, perunaa, riisiä ja makaronia. Osalle nämäkin ruuat aiheuttavat vatsanväänteitä. Kokeile ensin hyvin pieninä annoksina ja jos vatsa sallii suurenna hivenen annoskokoa. Kuuntele kehoasi ja opettele rentoutumaan.

Avainsanat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: