Paniikkihäiriö

Yhtäkkiä varoittamatta alkava kauhun tunne. Tunne siitä että on hengenvaarassa, vaikka mitään hätää ei oikeasti ole. Pulssi kiihtyy, sydän hakkaa, rintaan koskee, pyörryttää, huimaa, heikottaa, hengitys on hankalaa, hikoiluttaa, koko keho vapisee. Henkilö, jolla on paniikkihäiriö tuntee kuolevansa tai menettävänsä järkensä. Ympäristö ja todellisuudentaju saattaa vääristyä. Ihminen voi myös pelätä että satuttaa itseään kohtauksen aikana.
Paniikkihäiriö-kohtaukset alkavat joko nuorena tai keski-iässä. Vaiva on osittain perinnöllinen. Naiset ovat alttiimpia kuin miehet. Aluksi kohtauksia on harvakseltaan, mutta yleensä niitä alkaa tulla yhä useammin ja useammin. Ei ole harvinaista saada kohtaus kerran viikossa. Kohtaus voi kestää minuuteista tunteihin ja tapahtuu usein julkisella paikalla. Tästä seuraa se että paniikkihäiriöinen ihminen alkaa vältellä julkisia paikkoja. Koti tuntuu turvalliselta.
Yleensä ensimmäinen kohtaus tulee stressaavan tapahtuman jälkeen (läheisen kuolema, työttömyys, avioero, erilaiset paineet elämässä jne.)
Hoitona ovat rauhoittavat valmisteet ja psykoterapia.
Mitä voi itse tehdä?

  • jos olet saanut kohtauksia jo aiemmin, tiedät että se menee ohi ja ei ole vaarallista (odota rauhassa ja keskity hengittämiseen)
  • kerro muille ihmisille että sinulla on paniikkikohtaus meneillään ja että se ei ole vaarallista, eikä tarttuvaa
  • jos olet yksin, soita terapeutillesi, läheiselle ystävälle tai luotetulle ihmiselle, joka voi auttaa sinua kohtauksen aikana
  • yritä siirtää ajatukset muuhun asiaan, älä ajattele kohtausta tai mitään pelottavaa (mieti jo etukäteen valmiiksi jokin rauhoittava ajatus, asia josta pidät)
  • älä taistele vastaan, älä poistu paikalta. Anna asioiden tapahtua, olla ja mennä.
  • kun kohtaus on ohi, elämä jatkuu niinkuin ennenkin. Jatka elämääsi ja suunnitelmiasi. Älä anna paniikkihäiriön estää sinua elämästä.
Mainokset

Avainsanat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: